268107.jpg

Tai sit tavallinen kotikissa? Jokatapauksessa raitapaita ilmottautuu mukaan Sian NeuleIdeat kisaan.

Kolli on neulottu mahdollisimman vähillä saumoilla: ainoastaan päälaki korvasta korvaan on silmukoitu yhteen. Senkin sauman olis voinut välttää, mutta sit korvat olis täytynyt tehdä erikseen ja niin pienet osat on inhottava tehdä (kokeilin yhden eikä tullut hyvä... ja neuloin päälaen uudelleen). Täytteekseen katti sai villalangan pätkiä. Täysin normaalista työskentelytavastani poiketen pikku mouruaja on suunniteltu työn edetessä - ei siis etukäteen.

Aloitin vartalo-osasta alhaalta eli siis takapuolesta. Siitä yhtenä kappaleena päälaelle, jossa sauma silmukoitu yhteen. Kädet, jalat ja häntä on poimittu vartalokappaleesta. Osat on täytetty sitä mukaa kun työ on edennyt. Kaulasta tuli ensin liian kapea, mutta asia korjaantui näppärästi silmukoimalla vartalo ja pää yhteen muutaman kerroksen päästä.

Tarkemmat speksit a.k.a ohje:

Pituus jaloista päälaelle: 30 cm
Käytetty lanka: Gjestalin Maijaa, ohjeen mukainen tiheys 24-25s/10 cm, tässä vähän tiukempaa; menekkiä en osaa arvioida, koska en tullut punninneeksi  lankoja ennen työhön ryhtymistä, reilusti alle 50 g/ väri kuitenkin. (Katti painaa täytteineen päivineen 78g.)
Puikot: 3mm sukkapuikot + 3mm bambuiset 'sormikas puikot' eli 10 cm pitkät sukkapuikot
Mallineule: Sileää oikeaa suljettuna neuleena, 3 krs:n raidoitus.
Täytteet: Villalanganpätkiä, täytetään työn edetessä. Varsinkin ohuempia kappaleita (häntä) voi olla vaikea täyttä jos neuloo koko pituuden valmiiksi ennen täyttämistä.

Vartalo: Luo 6 + 6 s (minä tein suurinpiirtein näin), lisäykset sivuissa (1. ja 3. puikon lopussa ja 2. ja 4. puikon alussa) joka krs 5 krt, yksi välikerros, lisäykset vielä kerran = 40s. Neulo takapuolelle lisäpituutta neulomalla 1. ja 4. puikkojen silmukoilla kerroksen verran takaisin päin, neulo pari välikerrosta ja toista nämä lyhennetyt kerrokset. Kun kappaleen pituus on n. 8 cm aloita kavennukset neulomalla joka puikon lopussa 2o yhteen (tjsp.). Toista kavennukset muutaman kerroksen (välikerroksia esim 5, 5, 4, 3) välein kunnes työssä on 20s. Muista täyttää vartalo viimeistään tässä vaiheessa.
Pää: Jatka vartalo-osan silmukoilla ja lisää joka kerroksella sivuissa 3 krt, pari välikerrosta ja lisäykset -> 36s. Neulo n. 2,5 cm suoraan ja kavenna molemmissa sivuissa 2s, pari välikerrosta ja toista kavennukset. Jatka suoraan ja silmukoi päälaen sauma.
Kädet: poimi vartalo-osasta 6 + 6 silmukkaa ja jaa silmukat kolmelle puikolle, lisää parin sentin päässä silmukkamäärä 15 silmukkaan. Kun käden pituus on n. 9 cm aloita kavennukset. Neulo joka puikon lopussa 2s oikein yhteen, yksi välikerros ja toista kavennukset joka kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 6s. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi.
Jalat: poimi vartalo-osasta 7 + 7 silmukkaa (lisäysten kohdalta) ja jaa silmukat kolmelle puikolle, lisää parin sentin päässä silmukkamäärä 18 silmukkaan. Kun jalan pituus on n. 9 cm aloita kavennukset. Neulo joka puikon lopussa 2s oikein yhteen, yksi välikerros ja toista kavennukset joka kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 6s. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi.
Häntä: Poimi takapuolesta 4 + 5 silmukkaa ja jaa silmukat kolmelle puikolle. Kun hännän pituus on n. 18 cm aloita kavennukset. Neulo joka puikon lopussa 2s oikein yhteen. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi.
Viimeistely: Muotoile korvat: ompele muutamalla pistolla etu- ja takakappale toisiinsa vähän matkan päässä kulmasta. Ompele katille kasvot. Itse peitin myös ruskeat raidat silmukoita jäljentäen, koska ruskea oli niin tumma, että piirteet eivät tahtoneet siitä erottua. Päättele langanpäät pistämällä ne sisään.